Armeens Orthodox vasten

Volgens de Armeens Orthodoxe kerk wordt de geboorte van Christus gevierd op 6 januari en worden er vijf dagen daaraan voorafgaand gevast. Een perfecte gelegenheid om goede voornemens kracht bij te zetten en eens goed na te denken over wat je wel en niet zou willen eten het komende jaar. Er is in de hele Orthodoxe kerk een traditie van vasten voorafgaand aan Driekoningen.

De regels van de vaste zijn eenvoudig. Geen vlees en geen zuivel, behalve vis en honing. Je mag voor jezelf regels toevoegen dus kies wat je zelf nodig vindt.

Soep als vastenmaaltijd

Het idee is dat je Christus volgt door boete te doen. Dat je de tijd neemt om je gedrag onder de loep te nemen en berouw toont voor wat je in het verleden verkeerd deed. Het biedt de mogelijkheid om een streep te zetten onder die fouten en je in te zetten voor een beter, humaner leven in de toekomst. Zelfs al geloof je niet in God of ben je geen volger van de Armeens Orthodoxe kerk is er een goede reden om op deze dag dus de Armeense vaste in acht te nemen. Er komen genoeg momenten in het jaar om over de schreef te gaan en na de overdaad van de feestdagen zijn we best bereid om gas terug te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *