Othodoxe Kerstavond (Servië)

Waar het hier morgen Driekoningen is, is het in Servië morgen Kerst en dus vandaag Kerstavond. Het is een vastenavond, in de zin dat er strikte regels zijn met betrekking tot wat er gegeten mag worden, maar er wordt wel veel gegeten. Een ongerezen brood (badnjački kolač), geroosterde vis, gekookte bonen, Zure kool en nog veel meer.

Česnica brood
Een Česnica brood wordt traditie getrouw morgen pas gegeten. Als iemand een rechtenvrije afbeelding van badnjački kolač kan vinden hou ik me aanbevolen. Door Flickr.com gebruiker David Bailey met een CC-BY-SA 2.0 licensie.

Er zijn ook heel wat ceremonies die bij de maaltijd worden uitgevoerd. Het gezinshoofd gaat bijvoorbeeld voor het eten naar buiten met wijn, brood en een kaars. Hij haalt een onbekende Duitser aan. (waarschijnlijk wordt hier een vreemdeling in het algemeen mee bedoeld) De man gaat weer naar binnen en vertelt zijn familie dat hij zijn eten deelde met de Duitser en hem dringend verzocht in de zomer zijn gezicht niet te laten zien. Hiermee worden zomerse hagelstormen voorkomen.

Icon banquet and invitation
Icon Banquet and invitation van Flickr.com gebruiker Ted (bobosh_t) met een CC-BY-SA 2.0 licensie.

Je kunt vandaag “full Serb” gaan, mocht je dat op kunnen brengen, maar wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat je met het inachtnemen van de regels rond de maaltijd toch een feestmaal kunt aanrichten. Je kunt beperkingen hebben in wat voor eten er beschikbaar is en toch goed eten. Vroeger was er daadwerkelijk schaarste, nu waar wij leven eigenlijk niet en dus moet je die regels zelf handhaven, dat is niet makkelijk, maar met je naasten kun je vandaag afspreken dat je goed wilt eten zonder vlees en zuivel, maar met heel veel ander lekkers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *