Russisch Orthodoxe Kerstmis

Nog één keerKerst vieren, het kan. Ik moet er zelf niet meer aan denken, maar in Oost Europa vieren ze vandaag de geboorte van Christus omdat ze er de Juliaanse kalender hanteren en niet onze Gregoriaanse. Het is goed om te weten dat in Rusland Kerst verboden werd in 1917 na de communistische

Patriarch of Jerusalem Theophilos
Patriarch of Jerusalem Theophilos leads the Orthodox Christmas procession inside the Church of the Nativity in the West Bank town of Bethlehem January 6, 2011. Licence agreement: http://www.creative-graphicdesign.com/licences/licensing_agreement.pdf Email: palpics@ymail.com or public.culture@gmx.de

revolutie en pas weer ingevoerd werd met de val van de Soviet Unie in 1991.

Veel Russen willen het dus wel even laten weten dat het feest is. Ze eten vaak een gans in een saus van zure room en traditionele Archangel Kozulya koekjes. Zie dit artikel in de Guardian.

In dat artikel wat opzichzelf interessant is staat ook het recept voor de gans. Als je nog nooit gans hebt gegeten moet je dat zeker een keer doen dus dit lijkt me een goede gelenheid.

Je kunt vandaag dus Kerstmis vieren op z’n Russisch, maar je kunt met dat in je achterhoofd ook stil staan bij wat het betekent om oude tradities in ere te herstellen. Zijn er dingen waar je vroeger bij stilstond, maar wat je door bepaalde omstandigheden niet meer doet. Zou je dat niet weer willen doen? Wat houdt je tegen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *