Plough monday

Aan de slag mensen! Kerst is voorbij en er moet weer gewerkt worden. Plough monday is de start van het agrarische jaar in Engeland, vooral in het oosten. Dit laat men niet zonder uiterlijk vertoon voorbij gaan. Boeren slepen in optocht een versierde ploeg door de straten en halen dan bij de dorpelingen ook geld op. Als je tijd hebt en het leuk vindt kan je naar Ramsey, bij Ely in Cambridgeshire. De optocht begint om 13.00 uur bij de lagere school.

Ploeg in Whittlesey
Een ploeg word door de straten van Whittlesey getrokken. Als onderdeel van het Whittlesey Straw Bear Festival processie. Foto van Simon Garbutt

En wat eet je dan? Plough pudding. Een gekookte ‘pudding’ met niervet waar vlees en uien in zitten. Die wordt dan vooral in Norfolk gegeten. Vind hier het recept. Het is minder vies dan het klinkt, echt.

Ik ga vandaag ook weer werken na mijn kerst vakantie. Sinds ik weet van plough monday ben ik van zin om stil te staan bij deze overgang. Ik weet alleen nog niet precies hoe.

Het idee is dan ook nieuw voor mij. Dat je voor voor dit soort schijnbaar nietszeggende dagen een moment optuigt. Ik zou het leuk vinden als er een “laptop monday” in het leven geroepen zou worden. Wat zou er dan in een laptop pudding zitten? In ieder geval geen niervet wat mij betreft.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *