Voodoodag

In Benin wordt vandaag de jaarlijkse Voodoodag gehouden.

Ik weet bijzonder weinig over dit onderwerp en durf nauwelijks iets op te schrijven. Een paar snelle zoekopdrachten in Google leverden de volgende dingen op:

Duizenden mensen komen van over de hele wereld naar de havenstad Ouidah voor een dag van zang, dans en rituele slachtingen van geiten en kippen. Schijnbaar wordt daarbij ook gin gedronken. Of de geofferde dieren dan gegeten worden is niet duidelijk. Maar ik ga daar van uit.

voodoo altaar
Foto genomen door Dominik Schwarz. Met een CC-BY-SA 2.0 licensie

Voodoo wordt beleid door 60% van de inwoners van Benin en is daar een officiele godsdienst. Tijdens de Voodoodag worden voorouders geeërd. Voodoo is een godsdienst die uitgaat van de natuurkrachten water, vuur, aarde en lucht.

Het is een kleurrijk feest wat ik niet zomaar als zonderling wil wegzetten. Het is makkelijk om in vooroordelen te verzanden rond donkere krachten en die poppen die we kennen uit de populaire cultuur.

Liever zou ik vandaag willen nadenken over de spirituele band van mens en natuur. Een geofferd dier zorgt voor verbinding met overleden familieleden en biedt bescherming tegen allerlei kwaad. Dat verband gaat dus om herinnering en overdracht, maar ook over respect en ontzag.

Nu ga ik geen geit slachten, maar ik kan wel wat meer ontzag opbrengen voor het eten wat ik bereid of wat er voor mij bereidt is vandaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *